Удосконалення системи краплинного зрошування кісточкових плодових культур в умовах державного підприємства "Дослідне господарство "Меліторольське" Мелітопольського району Запорізької області: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Хілько, Вадим (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Для кісточкових культур вода є одним з головних факторів нормального росту, розвитку і плодоношення. У зв’язку з ростом посушливості кліматичних умов у зонах Південного Степу, інтенсивні сади можуть давати максимальні врожаї лише в умовах зрошення. Система зрошення пропонується для державного підприємства «Дослідне господарство «Мелітопольське» ( у подальшому ДП ДГ «Мелітопольське»). Загальна площа ділянки складає 10,96 га . Садивний матеріал для створення насаджень – виробництва власного розсадника. З західної та північної сторін проектної ділянки знаходиться рілля. З південної сторони розташована ЛЕП потужністю 150 кВ з охоронною зоною шириною 27 м (від насаджень до лінії - 15 м). За охоронною зоною знаходяться існуючі захисні насадження, далі - дорога з твердим покриттям, за дорогою ще одна смуга захисних насаджень, за нею - багаторічні виробничі насадження. Господарський напрям діяльності господарства (згідно Довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України) – вирощування фруктів, ягід, саджанців, тощо. Рельєф території - рівнина з незначним робочим ухилом 0,3-0,8о, північно-східної та південно-західної експозиції.
Keywords: краплинне зрошення; кісточкові плодові культури; система зрошення; зрошення насаджень черешні