Хмарні технології: стан та типи послуг - Вороновський, Ігор Богданович; Вороновский, Игорь Богданович; Voronovskyi, Ihor; Четвертак, В. (My University, 2018)
Хмарні обчислення — це модель забезпечення повсюдного та зручного мережевого доступу на вимогу до загального пулу конфігуруємих обчислювальних ресурсів (наприклад, мереж передачі даних, серверів, пристроїв зберігання даних, додатків і сервісів - як разом, так і окремо) , які можуть бути оперативно надані і звільнені з мінімальними експлуатаційними витратами і / або зверненнями до провайдера.. Основні переваги: не потрібні великі обчислювальні потужності ПК - по суті будь-який смартфон, планшет і т.д., при відкритті вікна браузера отримує величезний потенціал. відмовостійкість; певний рівень безпеки; висока швидкість обробки даних; економія на покупці софта - всі необхідні програми вже є в сервісі, де будуть працювати додатки. Ваш власний вінчестер не наповнюється - всі дані зберігаються в мережі
Keywords: хмарні обчислення; мережевий доступ; обчислювальні ресурси