Формування врожайності гібридів соняшнику в умовах зони Степу України : дипломна робота ОР « Магістр»: спец. 201 Агрономія ОПП «Агрономія» - Савченко, Володимир Володимирович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Робота присвячена вивченню реакції трьох гібридів соняшнику Pioneer (P64LP130, P64LP140, P64LE25) на агрокліматичні умови степової зони та визначенню їх продуктивності, економічної і біоенергетичної ефективності вирощування. Показано, що всі досліджувані гібриди соняшника продемонстрували високий рівень польової схожості понад 89%. Проте, найвищу схожість в 92,5% зафіксовано у гібрида P64LP140. Також, цей гібрид сформував найпотужніший листовий апарат. Встановлено, що діаметр кошика гібриду P64LP140 достовірно перевищував контроль на 0,9 см, а маса кошика перебільшувала на 7,0% порівняно з цим показником у контролі. Маса насіння з 1 кошика у гібридів соняшника P64LP140 та P64LE25 була на 10,6% і 5,3% більше порівняно з контрольним гібридом P64LP130. Гібрид P64LP140 характеризувався найбільшою масою 1000 насінин, яка достовірно перевищувала на 3,2 г масу 1000 насінин в контролі. Дослідження встановило, що гібрид P64LP140 сформував найвищу врожайність – 3,42 т/га, що на 11,8% перевищило контрольний варіант. За результатами досліджень рекомендовано виробництву ТОВ «Відродження» впровадити гібрид P64LP140 у промислове вирощування. Проведено аналіз економічної та енергетичної ефективності вирощування досліджуваних гібридів соняшнику в умовах Степу України.
Keywords: соняшник; гібрид; ріст та розвиток; врожайність; економічна ефективність