Сільське господарство як один з головних чинників дестабілізації екологічної рівноваги річкових басейнів зони Степу - Клименко, М. О.; Скиба, Вікторія Павлівна; Скиба, Виктория Павловна; Skyba, Viktoriia; Мовчан, Сергій Іванович; Мовчан, Сергей Иванович; Movchan, Serhii; Малюта, Сергій Іванович; Малюта, Сергей Иванович; Maliuta, Serhii (My University, 2021)
UK: Запорізька область характеризується найбільшим показником розбалансування ландшафтної структури серед усіх регіонів України. Співвідношення розораних угідь до заліснених становить 22:1. Поряд з цим, кліматичні умови даної зони України не сприяють веденню сільського господарства та півищенню агрономічного потенціалу колись родючих чорноземних грунтів. Прогнозна тенденція подальшої зміни кліматичних показників свідчить про підвищення температури атмосферного повітря, відповідно і випаровування та, вірогідно, зменшення кількості опадів. Забезпеченість середньобагаторічним (місцевим) річковим стоком для Запорізької області низька (22,8 тис. м3/рік) у порівнянні з середнім показником для України (86,8 тис. м3/рік). RU: Запорожская область характеризуется наибольшим показателем разбалансированости ландшафтной структуры всех регионов Украины. Соотношение пахатных земель и занятых лесонасаждениями составляет 22:1. Наряду с этим, климатические условия данной зоны Украины не способствуют ведению сельского хозяйства и повышению агрономического потенциала некогда плодородных черноземных почв. Прогнозная тенденция дальнейшего изменения климатических показателей свидетельствует о повышении температуры атмосферного воздуха, соответственно и испарения и, вероятно, уменьшение количества осадков. Обеспеченность средним многолетним (местным) речным стоком для Запорожской области мала (22,8 тыс. м3/год) в сравнении со средним показателем для Украины (86,8 тыс. м3/год). EN: The Zaporizhzhya region is characterized by the highest indicator of imbalance in the landscape structure of all regions of Ukraine. The ratio of plowed land to wooded land is 22: 1. Along with this, the climatic conditions of this zone of Ukraine are not conducive to agriculture and an increase in the agronomic potential of the once fertile black earth soils. The predicted trend of further changes in climatic indicators indicates an increase in the temperature of the atmospheric air, respectively, and evaporation and, probably, a decrease in the amount of precipitation. The provision with an average long-term (local) river runoff for the Zaporozhye region is low (22.8 thousand m3/year) compared to average indicator for Ukraine (86,8 thousand m3/year).
Agriculture as one of the main factors of destabilization of ecological balance of river basins in the steppe zone
Сельское хозяйство как один из основных факторов дестабилизации экологического равновесия речных бассейнов степной зоны
Keywords: агротехнічні заходи; гумусонагромадження; ландшафтна структура; річки Приазов'я; ерозійні процеси; природно-кліматичні умови; agrotechical measures; soil humification; irrigation amelioration; Priazovie rivers; erosion processes; soil formation conditions; агротехнические мероприятия; нагромождение гумуса; оросительные мелиорации; реки Приазовья; процессы эрозии; природно-климатические условия