Розвиток метакогнітивної компетентності на заняттях з іноземної мови професійного спрямування з використанням цифрових інструментів - Супрун, Олена Миколаївна; Suprun, Olena (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: У статті досліджується розвиток метакогнітивної компетентності студентів – їх здатності планувати, контролювати та оцінювати власний навчальний процес – під час вивчення англійської мови професійного спрямування з використанням цифрових інструментів. Особлива увага приділяється специфічним викликам, пов’язаним із одночасним опануванням мовних навичок і професійної комунікації. На основі теоретичного аналізу запропоновано практичні рішення з використанням адаптивних платформ, систем штучного інтелекту та віртуальних симуляцій, які сприяють розвитку саморегульованого навчання. Результати дослідження демонструють, що інтеграція цифрових технологій дозволяє ефективно формувати метакогнітивні навички, забезпечуючи автономізацію навчального процесу у професійно-орієнтованому мовному середовищі.
Keywords: метакогнітивна компетентність; цифрові інструменти; іноземна мова за професійним спрямуванням; саморегульоване навчання; стратегії вивчення мови; професійна комунікація