Інституційний підхід як методологічна база дослідження конкурентоспроможного розвитку фермерського господарства - Єременко, Денис Володимирович; Еременко, Денис Владимирович; Yeremenko, Denys (Дніпропетровськ: ПДАБА, 2016)
Стаття присвячена аналізу теоретичних та методичних підходів щодо дослідження напрямків конкурентоспроможного розвитку фермерських господарств. Обґрунтовано необхідність використання інституційного підходу щодо оцінки стану та перспектив функціонування сільськогосподарських підприємств сімейного типу. Проаналізовано специфіку функціонування фермерського господарства як результат взаємодії системи соціально-економічних інститутів. Автор підкреслює об’єктивний історичний характер становлення вітчизняного фермерства. Доведено, що представники даного сегменту аграрного підприємництва формально являють собою домогосподарства, які переважно функціонують в сільській місцевості та створюють аграрну продукцію на товарних засадах. В статі зазначається, що соціальна складова інституту фермерства включає в себе функції щодо забезпечення фінансової бази для сталого розвитку сільських територій як сукупності спільнот, що стабільно мешкають та пов’язані міжособовими зв’язками.
Keywords: фермерське господарство; інституційний підхід; сімейно-трудове господарство; методологія; аграрне виробництво; теоретичні підходи; методичні підходи; соціально-економічні інститути; інститут фермерства; фінансова база