Обгрунтування режиму роботи пруткових транспортерів овочезбиральних машин: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.05.11 - Дереза, Олена Олександрівна; Дереза, Елена Александровна; Dereza, Olena (ТДАТА, 2005)
також рівня механізації їх збирання, необхідне використання високопродуктивних овочез-биральних комбайнів, невід’ємною частиною яких є пруткові транспортери. В більшості овочезбиральних машин застосовуються гідроприводи обертального руху. При пуску машини навантаження на валу гідромотора може суттєво перевищувати номінальне через похибки виготовлення й монтажу привода, перевищення норм завантаження, тощо. При цьому швидко зношуються поверхні тертя елементів транспортерів, ланки ланцюгів, гнуться й навіть ламаються прутки. Тому питання надійного пуску гідромоторів досить актуальні. Особливого значення набувають питання зниження енергоємності, динамічного і вібраційного завантаження вузлів і деталей машини. Для вирішення цієї проблеми необхідно проаналізувати роботу пруткових транспортерів, виявити причини руйнування їх елементів і, на цій підставі, розробити математичні моделі, які б описували процес роботи транспортерів в реальних умовах експлуатації. Питанням вдосконалення робочих органів для транспортування присвячено багато робіт. В існуючих теоретичних та експериментальних дослідженнях транспортерів обґрунтовано вплив конструктивних та режимних параметрів на ефективність сепарації, на пошкоджуваність плодів. Однак недостатньо уваги надається розробці аналітичних підходів до визначення ударних наван-тажень на прутки, зірочки та інші елементи транспортерів, від чого залежить надійність машини в цілому. В дисертаційній роботі вирішуються питання дослідження та обґрунтування режиму роботи пруткових транспортерів, вдосконалення конструкції робочих органів для забезпечення необхідної надійності та працездатності овочезбиральних комбайнів.
Keywords: механізація збирання овочів; овочезбиральні комбайни; гідроприводи обертального руху; ланки ланцюгів