Дослідження імпульсного гомогенізатора молока - Самойчук, К. О.; Івженко, А. О.; Султанова, В. О. (My University, 2015)
Відомо, що тонкодисперсні емульсії в молочній промисловості отримують шляхом гомогенізації, тобто внаслідок процесу подрібнення жирових кульок молока та рівномірного їх розподілу за об’ємом продукту. Для гомогенізації молока і молочних продуктів здебільшого використовують клапанні гомогенізатори, які забезпечують високий ступінь диспергування та є найбільш поширеними. Проте аналіз цих гомогенізаторів показав, що вони мають істотні недоліки, тому на сьогодні актуальним є створення нових пристроїв для гомогенізації молока, які давали б можливість зменшити енерговитрати на процес гомогенізації та підвищити ступінь диспергування молочної емульсії.
Keywords: молоко; енерговитрати; гомогенізація; подрібнення жирових кульок; диспергування; емульсії; поршень імпульсного гомогенізатора; амплітуда коливання; швидкість потоку молока; параметрів роботи