Аналіз барботажних систем у біогазових установках - Скляр, Радміла Вікторівна; Skliar, Radmila; Жмак, С. С. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Ефективний теплообмін у біогазових ферментерах є критично важливим для забезпечення стабільної анаеробної ферментації, однак традиційні системи нагріву, основані на природній конвекції та механічному перемішуванні, не завжди забезпечують рівномірний розподіл температури у всьому об’ємі високо-в’язкого субстрату. У ферментерах часто утворюються холодні і перегріті зони, що уповільнює гідроліз та метаногенез, знижує біогазопродуктивність і збільшує енерговитрати.
Keywords: біогазопродуктивність; барботажні схеми