Ефективність зовнішньої допомоги та її вплив на добробут населення країн-реципієнтів - Палієнко, Тетяна Петрівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Сучасний розвиток економіки важко уявити без діяльності міжнародних організацій розвитку, зокрема Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Міжнародного валютного фонду, Світового банку та регіональних банків розвитку. Ці інституції декларують свою місію як сприяння довгостроковому економічному зростанню та підвищенню добробуту населення в країнах, що розвиваються, проте практичні результати їхньої діяльності є неоднозначними. За офіційними даними, у 2023 році загальний обсяг офіційної допомоги розвитку (Official Development Assistance, ODA) становив 223,7 млрд дол. США та 212,1 млрд дол. США у 2024 році, що на 7,1% менше порівняно з попереднім роком [1; 2]. Основними чинниками скорочення стали зменшення гуманітарної допомоги (насамперед Україні) та зниження витрат на підтримку біженців у країнах-донорів. Скорочення ODA відбулося у 22 країнах-донорах, тоді як лише 10 країн збільшили внески. Найбільшими донорами залишились США, Німеччина, Великобританія, Японія та Франція, що підтверджує концентрацію фінансової ваги у невеликого кола держав.
Keywords: розвиток економіки; добробут населення