До проблеми очищення стічних вод від феромагнітних часток - Рябінін, Денис Сергійович; Riabinin, Denys; Гулевський, Вадим Борисович; Hulevskyi, Vadym; Постол, Юлія Олександрівна; Postol, Yuliia (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
UA: У статті розглянуто актуальні проблеми очищення стічних вод від феромагнітних часток, що утворюються внаслідок промислової діяльності. Гальванічні, машинобудівні, хімічні та металургійні підпри-ємства щоденно продукують значні об’єми токсичних стічних вод, що містять феромагнітні частки, зокре-ма сполуки заліза, нікелю, хрому та міді. Ці компоненти становлять серйозну загрозу для навколишнього середовища та здоров’я людини, оскільки здатні накопичуватися у водних екосистемах, спричиняючи ток-сичні, мутагенні та канцерогенні ефекти.З огляду на високий рівень екологічного ризику, очищення стічних вод від феромагнітних забруднювачів потребує не лише високої технологічної ефективності, а й економічної доцільності. Вилучення таких часток є одним із пріоритетних завдань сучасної водоочисної інженерії, що вимагає упровадження інноваційних рішень, здатних забезпечити стабільну роботу систем очищення в умовах змінного складу стічних вод. /// EN: The article addresses pressing issues related to the treatment of wastewater contaminated with ferromagnetic particles resulting from industrial activities. Electroplating, mechanical engineering, chemical, and metallurgical enterprises produce significant volumes of toxic wastewater daily, containing ferromagnetic particles–particularly compounds of iron, nickel, chromium, and copper. These components pose a serious threat to the environment and human health, as they can accumulate in aquatic ecosystems, causing toxic, mutagenic, and carcinogenic effects.Given the high level of environmental risk, the purification of wastewater from ferromagnetic pollutants requires not only high technological efficiency but also economic feasibility. The removal of such particles is one of the priority tasks of modern water treatment engineering, demanding the implementation of innovative solutions capable of ensuring stable operation of purification systems under conditions of variable wastewater composition.
On the problem of wastewater treatment from ferromagnetic particles
Keywords: стічні води; феромагнітні частки; електромагнітна очистка; технологія; магнітна сепарація; wastewater; ferromagnetic particles; electromagnetic purification; technology; magnetic separation