Обґрунтування параметрів і режимів роботи регульованого електропривода мотоблока : дис.. канд. техн. наук; спец. 05.09.03; 14. - Ковальов, Олександр Вікторович; Kovalov, Oleksandr (Мелітополь, ТДАТУ, 2021)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності технологічного процесу основних видів обробітку ґрунту і зменшенню питомих енерговитрат на обробіток ґрунту шляхом обґрунтування параметрів і режимів роботи електропривода мотоблока. В Україні за останні роки значно збільшилася кількість фермерських господарств і приватних землекористувачів. При цьому великий розвиток отримало овочівництво захищеного ґрунту. Для підвищення ефективності виробництва овочів в теплицях і парниках широке застосування отримали малогабаритні мобільні агрегати у вигляді мотоблоків з ДВЗ потужністю 1-7 кВт вітчизняного і зарубіжного виробництва. В цілому мотоблоки з ДВЗ характеризуються як ефективні засоби малої механізації трудомістких процесів і особливо основного процесу обробку ґрунту в фермерських господарствах, на присадибних і дачних ділянках. Однак під час роботи мобільних агрегатів з ДВЗ в теплицях і парниках підвищується рівень шуму і загазованість повітря, які негативно впливають не тільки на людей, але й на рослини. Причина цього - продукти неповного згоряння рідкого палива, які осідаючи на скляну або плівкову поверхню теплиці зменшують їх проникність, як наслідок, це приводить до зниження росту і розвитку рослин. До недоліків мотоблоків з ДВЗ також відносяться досить високі питомі витрати рідкого палива, що має високу вартість, труднощі при пуску і зупинці агрегату, а також відносно невисока надійність ДВЗ.Більш перспективними для роботи в спорудах захищеного ґрунту є мобільні агрегати з тяговими електродвигунами (ТЕД), що отримали назву електромотоблоків, як екологічно чисті агрегати що не мають названих недоліків. Як показали проведені дослідження, заміна ДВЗ на нерегульований електропривод з асинхронним двигуном не дозволяє забезпечити необхідний діапазон регулювання швидкості руху електромотоблока, а також високі енергетичні показники його роботи. Дослідження таких енергетичних засобів обробітку ґрунту є актуальним в південному регіоні України.
Keywords: обробіток ґрунту; електромотоблок; тягова характеристика; система керування; параметри регулювання; тяговий двигун