Діджиталізація державного управління: виклики та перспективи впровадження в Україні - Ортіна, Ганна Володимирівна; Ortina, Hanna (НУЦЗУ, 2025)
UA: У статті проведено аналіз процесу цифровізації державного управління в Україні, його основних викликів та перспектив впровадження. Досліджено вплив цифрових технологій на ефективність управлінських процесів, зокрема електронного урядування, автоматизації адміністративних процедур та цифрової трансформації державних послуг. Визначено ключові проблеми, серед яких відсутність єдиної цифрової стратегії, недостатній рівень кібербезпеки, обмеженість цифрової інфраструктури та кадровий дефіцит у сфері інформаційних технологій. Запропоновано стратегічні напрями розвитку цифрового державного управління в Україні, які включають інтеграцію інноваційних технологій, вдосконалення законодавчої бази та розширення міжнародної співпраці. /// EN: The article analyzes the digitalization process of public administration in Ukraine, its main challenges, and implementation prospects. The impact of digital technologies on administrative efficiency is examined, particularly in the areas of e government, automation of administrative procedures, and digital transformation of public services. The key issues identified include the absence of a unified digital strategy, insufficient cybersecurity measures, limited digital infrastructure, and a shortage of IT specialists in the public sector. Strategic directions for developing digital public administration in Ukraine are proposed, including the integration of innovative technologies, legislative improvements, and the expansion of international cooperation.
Digitalization of public administration: challenges and implementation prospects in Ukraine
Keywords: цифровізація; державне управління; електронне урядування; кібербезпека; цифрова трансформація; управлінські процеси; digitalization; public administration; e-government; cybersecurity; digital transformation; administrative processes