Ґрунтові водорості відділу CYANOPHYTA біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц – Фейна - Мальцева, І. А.; Щербина, Валентина Вікторівна; Щербина, Валентина Викторовна; Shcherbyna, Valentyna (My University, 2011)
Результати досліджень біотичної складової едафічних систем є невід’ємним компонентом комплексного вивчення особливостей ґрунтоутворюючих процесів. Ценози ґрунтових організмів та зокрема альгологічні угруповання можуть виступати в ролі індикаторів, чутливо реагуючи на зміни, які відбуваються в едафотопі на відповідному етапі розвитку біогеоценозу, що є важливим при проведені моніторингу і впроваджені заходів цілеспрямованого регулювання ґрунтових процесів. Це і визначає доцільність реалізації подібних досліджень, у тому числі і на території об’єктів природно-заповідного фонду, що дозволить встановити особливості формування альгологічних угруповань в умовах природних екосистем з мінімальним впливом антропогенного чинника. Окрім того альгологічна вивченість біогеоценозів біосферного заповідника "Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна характеризується вибірковими, фрагментарними даними, що потребують уточнення та доповнення. Пріоритетність вивчення водоростей відділу Cyanophyta насамперед визначається їх видовим переважанням над іншими представниками альгоугруповань в степових фітоценозах.
Keywords: грунтові водорослі; біосферний заповідник; Асканія-Нова; Cyanophyta