Проблеми розвитку ринку обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників України - Рубцова, Наталя Миколаївна; Рубцова, Наталья Николаевна; Rubtsova, Natalia (Запоріжжя: Видавництво ЗНУ, 2018)
Досвід більшості країн світу показала, що найбільш ефективним способом мінімізації ризиків, зокрема і при використанні транспорту, та забезпечення суспільного відтворення при настанні ризикових обставин є страхування. В Україні вагома практика використання страхування цивільної відповідальності автовласників розпочалася з 1 січня 2005 року, коли в дію вступив Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» . В свою чергу, обов’язковість даного закону викликала багато непорозумінь, питань та проблем, як з боку страхувальників, так і страховиків. І саме цей вид страхування в Україні став яскравим прикладом відсутності принципу сумлінності та довіри між страхувальниками, страховиками та регулятором страхового ринку.
Keywords: автомобіль; ризики; страхування; поліси «автоцивілки»; електронний поліс; регулятор; ціноутворення; страхові послуги