Оптимізація генерації та споживання в гібридних електротехнічних системах - Лисенко, Ольга Валеріївна; Лысенко, Ольга Валерьевна; Lysenko, Olha; Адамова, Світлана Вікторівна; Адамова, Светлана Викторовна; Adamova, Svitlana (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Оптимальне співвідношення окремих елементів в гібридних енергосистемах на основі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) визначається з урахуванням багатьох важливих факторів, а саме: забезпеченості традиційними джерелами енергії; кліматичними (метеорологічними) умовами; структурою систем енергопостачання і енергоспоживання; вимогами до якості електричної і теплової енергії; вимогами до графіка енергопостачання; екологічними та економічними факторами, тощо. Особливістю локальних енергосистем є потреба в оптимізації складу генеруючих потужностей та їх характеристик, режимів сумісної роботи. Така оптимізація має враховувати особливості споживання енергії, вимоги до надійності забезпечення, наявний потенціал відновлюваних джерел енергії (сонячної, вітрової), вартісні показники. Останнім часом, при зростанні питомої частки ВДЕ в енергетиці, з’являється значна кількість публікацій щодо методів обчислювальної оптимізації для досягнення техніко-економічної ефективності в гібридних системах. Оптимізація здійснюється по економічних показниках, таких як чиста приведена вартість системи, собівартість енергії і т.д. При цьому в якості додаткових умов вимагається певна надійність енергозабезпечення. Ці показники використовуються для визначення технічної та економічної ефективності конкретного проекту.
Keywords: електротехнічні системи; відновлювані джерела енергії; енергосистеми