Динаміка та сучасний стан умов існування мисливських ссавців у степовій зоні України - Волох, Анатолій Михайлович; Волох, Анатолий Михайлович; Volokh, Anatolii (My University, 2006)
Степова зона в Україні простирається від пониззя р. Дунаю до південних відрогів Середньоросійської височини більш ніж на 1 тис. км і має площу біля 220 тис. кв. км. Її ширина становить близько 100 км на заході та 300 км на сході, а на довготі Перекопського перешийку – близько 450 км. У степовій зоні зосереджені значні людські ресурси, а також розташовані такі великі урбанізаційні центри, як Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Кривий Ріг, Одеса та інші. Тому більшість природних комплексів регіону знаходиться під відчутним впливом промислового і сільськогосподарського виробництва. Незважаючи на це, у степовій зоні, площа якої складає 36,5 % України, мешкає біля 20% кабанів, 65 % ланей, понад 30 % козуль, 30 % благородних оленів, біля 45 % зайців та багато інших мисливських ссавців. То ж метою написання даної статті є узагальнення власних досліджень й інших відомостей щодо динаміки умов існування мисливських ссавців у степовій зоні.
Keywords: степова зона; людські ресурси; урбанізаційні центри; кабани; лані; козулі; благородні олені; зайці; мисливські ссавці; суфозійні форми