Моделювання мостоподібних протезів у програмному комплексі DENTCAD - Мацулевич, Олександр Євгенович; Вершков, Олександр Олександрович; Чаплінський, Андрій Петрович; Супрун, Максим Володимирович; Matsulevych, Oleksandr; Vershkov, Oleksandr; Chaplinskyi, Andriy; Suprun, Maksym (Запоріжжя : ТДАТУ, Видавничій дім "Гельветика", 2025)
UA: Моделювання зубів під час протезування на імплантах – це інноваційна методика в стоматології зі створення тривимірної цифрової моделі майбутньої посмішки пацієнта з урахуванням його анатомічних особливостей: форми, кольору, розташування та розміру зубів, контуру обличчя, рівня ясен тощо. За допомогою спеціальної комп’ютерної програми лікар може побачити найбільш оптимальні для протезування місця, відтворити прообраз майбутніх зубних рядів та продемонструвати пацієнтові можливий результат, щоб обговорити критичні побажання. Застосування комп’ютера та цифрових програм не лише прискорює відповідне лікування, а й дає змогу виключити лікарські помилки. Цифрові технології CAD/CAM забезпечують повний автоматизований процес створення зубних реставрацій – від цифрових знімків і дизайну до імплантації та протезування. CAD/CAM-технологія – це прогресивна методика, що дає змогу автоматизувати основні етапи створення коронок та інших зубних ортопедичних конструкцій. У роботі пропонується методика комп’ютерного моделювання зубних протезів із використанням сучасних комп'ютерних технологій та програмних пакетів Delcam Dental, DentMILL, що істотно спрощує та прискорює процес виробництва зубних протезів без утрати якості. Спочатку за результатами цифрового 3D-сканування створюється модель протеза, який ідеально підходить конкретному пацієнтові, а вже після цього всі отримані дані передаються на спеціальне обладнання для виготовлення протезів. Авторам удалося наблизити зубозамінні конструкції до ідеалу, максимально виключивши неточності, і заздалегідь побачити повноцінну модель зубного протеза, у тому числі вже в установленому вигляді, щоб якнайкраще спланувати сам процес протезування. /// EN: Dental modeling for implant prosthetics is an innovative technique in dentistry for creating a three-dimensional digital model of a patient's future smile, taking into account their anatomical features: shape, color, location and size of teeth, facial contour, gum level, etc. Using a special computer program, the doctor can see the most optimal places for prosthetics, recreate a prototype of future dentition, and demonstrate the possible result to the patient in order to discuss critical wishes with him. The use of computers and digital programs not only speeds up appropriate treatment, but also eliminates medical errors. Digital CAD/CAM technologies provide a fully automated process for creating dental restorations – from digital images and design to implantation and prosthetics. CAD/CAM technology is a progressive technique that allows you to automate the main stages of creating crowns and other dental prosthetic structures. This paper proposes a method for computer modeling of dentures using modern computer technologies and software packages Delcam Dental, DentMILL, which significantly simplifies and accelerates the process of denture production without loss of quality. First, a model of a prosthesis is created based on the results of a digital 3D scan, which ideally fits a specific patient. After that, all the obtained data is transferred to special equipment for manufacturing the prosthesis. The authors managed to bring the dental prosthesis designs closer to the ideal, eliminating inaccuracies as much as possible, and to see a full-fledged model of the denture in advance, including the already installed form, in order to best plan the prosthetics process itself.
Dental bridge modeling in the program package dentcad
Keywords: протезування зубів; математична модель; синергія клінічних потреб; 3D-сканер; оцифрування; реверсивний інжиніринг; цифрові програми; нижня та верхня щелепи; dental prosthetics; mathematical model; synergy of clinical needs; 3D scanner; digitization; reverse engineering; digital programs; lower and upper jaw