Еволюція образів головних героїв романів Еріха Марії Ремарка «Zeit zu leben und Zeit zu sterben» та Івана Багряного «Людина біжить над прірвою» - Просіна, Катерина Миколаївна; Просина, Екатерина Николаевна; Prosina, Kateryna (My University, 2018)
UK: Стаття присвячена аналізу еволюції образів головних героїв романів прозаїків в компаративному плані. Праці німецького та українського письменників присвячені Другій світовій війні та повоєнному періоду. Виявлено, що обидва автори апелюють до почуття патріотизму й особистої гідності співвітчизників. Підкреслено, що найголовнішою й найсуперечливішою є внутрішня боротьба людини. Визначено, що справжня воля полягає у свободі обирати свій шлях, як і за що жити та помирати. RU: Статья посвящена анализу эволюции образов главных героев романов прозаиков в компаративном плане. Произведения немецкого и украинского писателей посвящены Второй мировой войне и послевоенному периоду. Доказано, что оба автора апеллируют к чувству патриотизма и личного достоинства соотечественников. Подчеркнуто, что главной и противоречивой является внутренняя борьба человека. Определено, что настоящая сила духа заключается в свободе выбирать свой путь, как и за что жить и умирать. EN: The article deals with the analysis of the protagonists’ images evolution in comparative aspect. The works by German and Ukrainian writers are devoted to the Second World War and the post-war period. It is investigated that both authors appeal to the compatriots’ sense of patriotism and personal dignity. It was emphasized that the main and the most controversial is the internal struggle of a person. It is determined that the true will lies in the freedom of choosing your own path, how to live and how to die.
Keywords: роман; образ; особистість; протагоніст; еволюція; компаративний аналіз; личность; протагонист; эволюция; компаративный анализ; novel; image; personality; protagonist; evolution; comparative analysis