Цифрова трансформація викладання біохімії в аграрному університеті в умовах дистанційного та змішаного навчання - Цехмістренко, Світлана Іванівна; Данченко, Олена Олександрівна; Danchenko, Olena (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У тезах розглянуто цифрову трансформацію викладання біохімії в аграрному університеті як відповідь на сучасні освітні виклики: дистанційний і змішаний формати навчання, нестабільність доступу до лабораторій, потребу в асинхронних матеріалах та поширення генеративного штучного інтелекту. Обґрунтовано необхідність переходу від екстреного дистанційного навчання до методично спроєктованої моделі, що поєднує відеолекції, цифрові лабораторні протоколи, проблемні кейси, електронне оцінювання і принципи академічної доброчесності. Показано, що цифрові інструменти мають доповнювати, а не замінювати формування експериментальних умінь у біохімічній підготовці студентів аграрних спеціальностей. /// EN: The paper discusses the digital transformation of biochemistry teaching at an agricultural university as a response to current educational challenges, including distance and blended learning, unstable access to laboratories, the need for asynchronous materials, and the spread of generative artificial intelligence. The transition from emergency remote teaching to a methodologically designed model combining video lectures, digital laboratory protocols, problem-based cases, electronic assessment, and academic integrity principles is substantiated. It is emphasized that digital tools should complement rather than replace the formation of experimental skills in biochemical training for students of agricultural specialties.
Keywords: біохімія; цифрова трансформація освіти; дистанційне навчання; змішане навчання; віртуальна лабораторія; штучний інтелект; biochemistry; digital transformation of education; distance learning; blended learning; virtual laboratory; artificial intelligence