Експериментальні дослідження концентрації цукру під час протитечійно-струминного змішування солодких напоїв - Дейниченко, Г. В.; Самойчук, К. О.; Полудненко, О. В. (ХДУХТ, 2017)
Об’єктом цього дослідження є процес перемішування рідких компонентів (а саме, води з купажним сиропом) при виготовленні солодких безалкогольних напоїв. Сьогодні попит на даний вид продукції дуже великий, тому актуальними є розробка і впровадження у виробництво змішуючих апаратів безперервної дії. До таких апаратів відносяться струминні, які забезпечують якісне перемішування рідких компонентів при мінімальних витратах енергії і часу. Істотно підвищити ефективність змішування можливо завдяки використанню протитечійно-струминного змішування. Сьогодні воно є малодослідженим. В протитечійно-струминному змішувачі реалізовано спосіб однократного змішування у п’яти зонах. Це дозволяє значно підвищити інтенсивність перемішування при низьких енерговитратах, а також значно знизити час перемішування.
Keywords: сироп; безалкогольні напої; змішуючи апарати; протитечійно-струминного змішування; вихровий насос; купажний сироп; тиск подачі; напір подачі