Сенсорні показники плодів черешні вирощені в умовах Півдня Степової зони України - Масалабов, Олександр (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Черешня є важливою і цінною плодовою культурою помірного клімату, яка дуже цінується споживачами на ринку. Наразі спостерігається збільшення обсягів світового виробництва плодів черешні. Ринковий сезон свіжих плодів черешні нетривалий. Плоди швидко псуються і мають короткий термін зберігання. Споживачі очікують від виробників більш довготривалого постачання якісних плодів черешні. Крім того, прослідковується тенденція споживання сортів черешні з різними смаковими і органолептичними властивостями. У зв’язку з цим постає нагальна потреба у вирощуванні різних сортів черешні раннього і пізнього строків достигання з високими параметрами якості їх плодів. В Україні галузь садівництва має значні перспективи розвитку. Тому попит внутрішнього і зовнішнього продовольчого ринку на плоди черешні сортів української селекції з високими якісними показниками зростає. Дослідженнями вчених встановлена залежність якості плодової сировини від погодно-кліматичних умов року вирощування і сортових особливостей.
Keywords: черешня; якість плодів; сенсорна оцінка; ранні сорти черешні