Експериментальне визначення енергетичних витрат при заміні батареї агроробота - Olt, Juri; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Іванов, С. В.; Ihnatiev, Yevhen (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Під час попереднього патентного пошуку та аналізу науково-технічної літератури з’ясувалося, що наразі у світі немає готових технічних рішень для автоматичної заміни батарей у аграрних роботах. Існують переважно варіанти для літальних дронів або електромобілів, які через певні технічні та технологічні особливості не підходять для автономного аграрного робота [1, 2]. Метою цього дослідження було представити прототип пристрою для заміни батарей, розробленого під час виконання науково-дослідних робіт, та провести експериментальне визначення енергетичних витрат. Основні матеріали досліджень. Розроблена мобільна сервісна станція розташована на колісному причепі, що дозволяє переміщувати її на необхідне поле. Платформа 2, на якій знаходиться пристрій для заміни батарей 4, розміщується на певній висоті над рівнем землі [3]. Аграрний робот 1 з керованими передніми колесами заїжджає на платформу через нахилені пандуси. Для полегшення його позиціонування відносно пристрою для заміни батарей 4 до підлоги платформи 2 прикріплені направляючі 3, які сходяться під кутом. Точніше стикування забезпечують два конічні направляючі 5 на рамі пристрою для заміни батарей 4 і відповідні частини на передній частині аграрного робота 1. Фіксація здійснюється електромагнітним захватом 6 зі сторони пристрою та електрично керованими замками зі сторони робота 3.
Keywords: живлення основних споживачів енергії; датчики струму і напруги; споживана потужність кожного елемента під час роботи; пристрій для заміни батарей; енергоспоживання