Asimina triloba (l.). Перспективи вирощування в Україні - Крижньов, Р. С. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: На ринку України все частіше можна побачити плоди тропічних і субтропічних рослин, які раніше не були відомі для багатьох фахівців і споживачів. Широкий асортимент рідкісних плодів, займає особливе місце через їх цікавий зовнішній вигляд, смакові якості, підвищений вміст біологічно активних сполук. Глобальне потепління, зсув кліматичних поясів торкнулися і території України, що дало можливості для інтродукції та розробки адаптованих технологій для вирощування малопоширених для наших регіонів плодлових культур.До таких видів нале жить Asimina triloba (L.) Dunal — азиміна трилопатева новий, поки що малопоширений і маловідомий вид. Введення її в культуру дозволить урізноманітнити харчування людей України та інших регіонів, близьких за кліматичними умовами, зробити його більш повноцінним [1]. Тому метою роботи було опис агробіологічних особливостей культури Asimina triloba (L.) Dun. та аналіз технології та перспективи її вирощування в Україні. Агротехніка. Азиміна трилопатева введена в культуру трохи більше 100 років тому: відомо 68 сортів, плоди яких відрізняються термінами дозрівання, розмірами і величиною насіння. Основним недоліком цієї культури є низька врожайність у порівнянні з багатьма іншими плодовими — вона складає всього 25-40 кг з дерева. Пересадка цієї рослини також пов'язана з труднощами, оскільки у азиміни стрижневий корінь. Плоди азиміни важко зберігати, вони швидко перестигають і набувають неприємного присмаку.
Keywords: Asimina triloba (L.); азиміна; технологія вирощування; зимостійкість; впровадження