Опис до патенту на винахід № 119393 "Знаряддя для прокладання постійної технологічної колії" - Булгаков, Володимир Михайлович; Булгаков, Владимир Михайлович; Bulgakov, Volodymyr; Адамчук, В. В.; Заришняк, А. С.; Головач, І. В.; Кувачов, Володимир Петрович; Кувачев, Владимир Петрович; Kuvachov, Volodymyr; Бєлоєв, І. Х.; Крочко, В.; Фіндура, П.; et al. (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
Винахід належить до сільського господарства, зокрема стосується колійної та мостової систем землеробства, і може бути застосований в механізації сільськогосподарського виробництва. Знаряддя для прокладання постійної технологічної колії мостової системи землеробства, що містить навісний механізм та стійку з ґрунтообробним робочим органом. За ґрунтообробним робочим органом прикріплені два опорних котки. Ґрунтообробний робочим орган має напрямний елемент, який виконаний із двох спіральних поверхонь, кожна із яких утворена конічно-гвинтовою лінією, а разом спіральні поверхні виконані у вигляді двох конусів, що спряжені великими основами та мають правий та відповідно лівий хід, при цьому крок конічногвинтової лінії більший за ширину опорного котка, а ширина захвату кожної спіральної поверхні дорівнює половині ширини технологічної колії, причому кінець спіральної поверхні розміщений позаду ґрунтообробного робочого органу та попереду опорних котків. Технічний результат: підвищується техніко-економічна ефективність прокладання постійної технологічної колії
Keywords: сільськогосподарське виробництво; колійна система землеробства; мостова система землеробства; механізація сільськогосподарського виробництва; знаряддя для прокладання постійної технологічної колії; системи землеробства