Особливості вибору дериваційних споруд гідроелектростанцій - Бабич, М. І. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Дериваційні споруди є невід’ємним елементом гідроелектростанцій дериваційного типу, які використовують природний рельєф місцевості для створення напору води без необхідності будівництва великих гребель. Їх основна функція полягає у транспортуванні води від водоприймальної споруди до напірного водоводу або турбіни з мінімальними втратами енергії. Раціональний підбір типу дериваційної споруди має визначальний вплив на ефективність, надійність і вартість проєкту гідроелектростанції (ГЕС).
Keywords: дериваційні споруди; гідроелектростанція