Картографування змін земельного покриву та землекористувань з використанням даних дистанційного зондування Землі (25ГЗД001000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Бакалавр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Дериглазов, Данило Геннадійович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Актуальність теми дослідження Дослідження присвячене аналізу та картографуванню змін земельного покриву і землекористувань Запорізької області із застосуванням сучасних методів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). У роботі розглянуто використання супутникових знімків та геоінформаційних систем (ГІС) для виявлення просторово-часових змін у структурі земель, визначення динаміки сільськогосподарських угідь, лісових масивів, урбанізованих територій та інших типів землекористувань. Отримані результати можуть бути використані для моніторингу стану земель, оцінки ефективності природоохоронних заходів, планування сталого розвитку територій та розробки стратегій адаптації до змін клімату. Мета роботи: аналіз можливостей використання дистанційного зондування Землі для картографування змін земельного покриву та землекористування у Запорізькій області.
Keywords: дистанційне зондування Землі; ГІС; земельний покрив; землекористування; супутникові знімки; моніторинг земель; просторовий аналіз; картографування; сталий розвиток