Дослідження режимів і параметрів систем для зберігання зерна ячменю в охолодженому стані: вплив на органолептичні та фізичні показники якості - Троєкурова, Віта Олександрівна; Калина, Вікторія Сергіївна; Денисенко, Микола Валерійович; Troiekurova, Vita; Kalyna, Viktoriia; Denysenko, Mykola (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2026)
UA: У роботі обґрунтовано доцільність застосування охолоджуючого режиму зберігання зерна ячменю продовольчого 1-го класу та визначено вплив на показники якості і тривалість безпечного зберігання. Досліджено зміни вологості, температури зернової маси і навколозернового простору за традиційної технології та за умов штучного охолодження у сховищах підлогового типу. Проаналізовано якість зерна до і після зберігання у виробничих та лабораторних умовах: органолептичні та фізичні показники якості. Встановлено, що при застосуванні охолодження показники якості залишалися стабільними тривалістю усього періоду зберігання; відсутність пророслого зерна та шкідників підтверджує ефективність режиму. Незначне зростання натурної маси свідчить про інтенсифікацію післязбирального дозрівання. Рекомендовано впровадження способу зберігання зерна ячменю в охолодженому стані з періодичністю охолодження один раз на місяць як енергоощадної альтернативи сушінню та активному вентилюванню. /// EN: The study substantiates the feasibility of applying a cooled storage regime for first-class food-grade barley grain and determines its impact on quality indicators and the duration of safe storage. Changes in moisture content, grain mass temperature, and the temperature of the intergranular space were investigated under conventional technology and under conditions of artificial cooling in floor-type storage facilities. Grain quality was analyzed before and after storage under both industrial and laboratory conditions, including organoleptic and physicocal quality indicators. The assessment of organoleptic quality parameters was carried out in accordance with the standard for the selected crop based on the following differential indicators: taste, odor, color, and appearance. It was established that when cooling was applied, quality indicators remained stable throughout the entire storage period; the absence of sprouted grains and pests confirms the effectiveness of the regime. A slight increase in test weight indicates the intensification of post-harvest ripening processes. The implementation of cooled barley grain storage with a cooling frequency of once per month is recommended as an energy-efficient alternative to drying and active aeration.
Research on modes and parameters of systems for storage of barley grain in a cooled state: impact on organoleptic and physical quality indicators
Keywords: ячмінь; зернова маса; режими зберігання зерна; технологія охолодження; штучний холод; органолептичні та фізичні показники якості; barley; grain mass; grain storage regimes; cooling technology; artificial cooling; organoleptic and physical quality indicators