Екологічні наслідки від підриву дамби Каховської ГЕС - Борматов, А. Р. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: У наслідку підриву ГЕС було затоплено близько 600 км2 та осушено близько - 4400 км2. Це призвело до загибелі врожаю на цій землі та її непридатності, отруєнню води. На цей час забруднення води привішує норми у 28 тис. разів, що є загрозою для людей, тварин та рослин. Хімікати, збудники інфекційних хвороб опинилися у криницях та відкритих водоймах підтоплених територій. Згідно офіційних повідомлень МОЗ на дні Каховської ГЕС є багато шкідливих для здоров’я речовин, які спричиняють розвиток захворювань, до того ж хвороботворні бактерії, кишкові палички та сальмонела, які розмножуються та живуть в воді протягом тривалого часу. Тому один з головних ризиків - це вода, яку люди споживають. Аварія також дуже вплинула на популяцію тварин та рослин. Каховське водосховище є являє собою чи не найбільше на території України водоймище за показником концентрації риби промислового значення. На момент злочину у водосховищі було майже 43 види риб, 20 видів з яких мають промислове значення. Внаслідок теракту було знищено основний обсяг води, рівень якої знизився до критичних значень, знищені всі місця нересту риб. Швидке спорожнення водосховища призвело до того, що рибна молодь опинилась на осушених ділянках мілководі, де була приречена на загибель.
Keywords: екологія; підрив; Каховська ГЕС; наслідки