Зниження енерговитрат при одночасному проведенні гомогенізації та нормалізації - Заліканов, К. С. (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Гомогенізація належить до нормативних операцій, її проведення передбачає переважна кількість технологічних процесів переробки молочної продукції. Разом з цим енергетичні витрати на здійснення складають від 20 до 45% в загальному енергобалансі процесу переробки молочної сировини, так для найбільш поширеного в промисловості клапанного гомогенізатора питомі енерговитрати на здійснення диспергування сягають 7-8 кВт·год/т гомогенізованої емульсії. Результати новітніх досліджень свідчать, що досягти суттєвого (6-8 разового) зниження енерговитрат на диспергування можливо за рахунок впровадження конструкцій, принцип дії яких заснований на створенні максимальної різниці швидкостей знежиреного молока та вершків. До конструкцій такого типу належать струминний гомогенізатор молока з роздільною подачею жирової фази (СГЗРФ) та струминно-щілинний гомогенізатор молока з роздільною подачею вершків (СЩГРВ), лабораторні установки яких розроблено на базі кафедри ОПХВ (ТДАТУ).
Keywords: гомогенізація; молочна продукція; клапанний гомогенізатор; гомогенізована емульсія; молоко; вершки; знежирене молоко