Динаміка полімерних ознак передньоспинки колорадського жука до та після обприскування під впливом інсектицидів - Тишковець, Г.; Щербина, Валентина Вікторівна; Щербина, Валентина Викторовна; Shcherbyna, Valentyna (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Колорадський жук є одним з найбільш поширених і небезпечних шкідників рослин сімейства пасльонових. Шкідливість даного виду пояснюється значною екологічною пластичністю, що дозволяє йому адаптуватися до змін умов середовища проживання. Широкий адаптивний потенціал визначається високим ступенем генетичного, біохімічного і фенотипового поліморфізму, що створює можливості для подальших мікроеволюційних перетворень. Для вдосконалення системи захисту рослин від колорадського жука і контролю його чисельності ефективне застосування моніторингу мікроеволюційних перетворень в популяціях з метою визначення напрямків адаптації до абіотичних і біотичних факторів середовища. В якості індикаторного показника адаптациогенеза може служити зміна фенотипової структури популяції колорадського жука
Keywords: колорадський жук; шкідники; сімейство пасльонові; обприскування інсектицидами; екологічна пластичність; фенотиповий поліморфізм; абіотичні фактори середовища; біотичні фактори середовища; популяція