Енергетична безпека на макро- та мегарівні у ракурсі теорії синергетики - Почерніна, Наталя Вікторівна; Почернина, Наталья Викторовна; Pochernina, Natalia (My University, 2020)
Дослідження присвячено аналізу енергетичної безпеки на засадах теорії синергетики. Узагальнено основні науково-теоретичні підходи до визначення енергетичної безпеки. Виявлено, що енергетична безпека є системним поняттям, що включає технічний, екологічний, економічний, соціальний, інституційний складники тощо. Застосовано понятійний апарат теорії синергетики до характеристики енергетичної безпеки. Виходячи із синергійних властивостей енергетичної системи (відкритість, нерівноважність, нелінійність), акцентовано увагу на потребі узгодженості цілей та механізмів реалізації різних напрямів державного регулювання макро- та мегарівня з метою реалізації їх кумулятивного ефекту в енергетичному секторі. Розкрито авторське бачення застосування голістичного підходу до обґрунтування пріоритетів реалізації енергетичної політики. Наведено методику розрахунку індексів використання енергетичного потенціалу на регіональному рівні.
Keywords: енергетична безпека; теорія енергетики; синергійні властивості; енергетична система