Організаційно-економічний механізм стратегічного управління природно-техногенною та екологічною безпекою - Шликов, Є.; Сурженко, Нонна Вікторівна; Сурженко, Нонна Викторовна; Surzhenko, Nonna (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
В Україні інструменти регулювання природокористування, їх зміст і комбінаторика визначаються насамперед, але не виключно, під впливом таких процесів та елементів системи природо-користування, як децентралізація системи управління і функціонування екосистем. Особливу роль у системі регулювання природокористування відіграють інструменти фінансово-економічного регулювання, оскільки вони передбачають непряму мотиваційно-стимулюючу й компенсаційно-антистимулюючу дію суб’єкта управління на об’єкт управлінського впливу. Належна структура таких інструментів забезпечує системну орієнтацію на досягнення загальної мети розвитку, а також поточних цілей
Keywords: природокористування; екосистема