Вчений. Початок : монографія - Ващук, Олеся; Жосан, Григорій; Лемещенко-Лагода, Вікторія Володимирівна; Lemeshchenko-Lagoda, Viktoriia; Мурзо, Євгенія; Рогов, В.; Сімахова, А.; Шепітько, М. (USA : Вид-во Amazon, 2025)
Монографія «Вчений. Початок» є комплексним дослідженням ключових аспектів наукової кар’єри, її розвитку та міжнародної інтеграції. У книзі висвітлюються сучасні виклики та тенденції у світовій науці, історичний внесок українських учених, традиції наукових шкіл, а також роль вітчизняних науковців у міжнародних дослідженнях. Особлива увага приділяється становленню вченого, його освіті, кар’єрним шляхам, ролі менторства та професійних мереж. Окремі розділи присвячені розвитку наукових компетенцій, публікаційній діяльності, науковому спілкуванню, фінансуванню досліджень, інноваціям та комерціалізації науки. Монографія також аналізує можливості міжнародної співпраці, питання наукової етики, кар’єрні шляхи в академічному та неакадемічному середовищі. Автори детально розглядають ключові навички, необхідні для успіху, стратегії планування кар’єри та професійного зростання, а також роль українських учених у формуванні позитивного іміджу країни на міжнародній арені. Праця стане корисною для молодих учених, дослідників, викладачів, аспірантів та всіх, хто цікавиться питаннями наукової кар’єри, її перспективами та викликами у сучасному світі.
Keywords: основи наукової кар'єри; розвиток наукових компетенцій; фінансування наукових досліджень та його вплив на кар'єру; публікаційна діяльність та наукове спілкування; інновації та комерціалізація науки; міжнародна інтеграція та співпраця; наукова етика та відповідальність; розвиток кар'єри в академічних та неакадемічних сферах; стратегії планування кар'єри вченого; навички, необхідні для успіху в академічних та неакадемічних сферах; формування позитивного іміджу України через наукові досягнення; місце українських учених у формуванні майбутнього