Експортний потенціал вітчизняних виробників молока - Краснодєд, Тетяна Леонідівна; Краснодед, Татьяна Леонидовна; Krasnodied, Tetiana (My University, 2017)
Сьогодні для України важливим є не просто нарощування присутності на зовнішніх ринках, а оптимізація структури експорту та імпорту, поліпшення якості, підвищення економічної та технологічної ефективності експортного виробництва. Це неодмінні умови підвищення рівня конкурентоспроможності на світовому ринку. Це в повній мірі можна віднести до молокопродуктового сектору виробництва. На даний час Україна має дуже низький експортний потенціал молочної продукції, зокрема на європейському ринку. Про це свідчать не тільки показники виробництва сировини і готової продукції, а й показники її споживання та якості. Незважаючи на те, що Україна постійно шукає нові ринки збуту молокопродуктів і, навіть, отримує на це дозвіл, реалії експорту дуже плачевні у зв’язку низькою конкурентоспроможністю продукції. Тут проблема якості молока є результатом занепаду його виробництва, яке пов’язано з рядом проблем, починаючи від процесу організації виробництва сировини і закінчуючи реалізацією вигідних експортних стратегій на світовому ринку молока.
Keywords: оптимізація структури експорту; оптимізація структури імпорту; поліпшення якості; підвищення рівня конкурентоспроможності; потенціал молочної продукції; ринки збуту молокопродуктів; обсяги експорту; фінансово-кредитна система; логістичні системи товаровиробників; забезпечення виробників молока