Особливості вирощування малини на шпалері - Жовніренко, В. В. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Малина давно відома і поширена в усіх зонах України ягідна культура. За площею вона серед ягідних культур займає третє місце. На території країни їх площа становить 4,1 тис. га [1]. Відповідно до даних дослідження FАО і ЄБРР в останні десятиліття врожайність малинив Україні зростала практично безупинно, забезпечуючи майже щорічний приріст валового збору цієї ягоди в країні на 2-2,5 тис. т. Наша держава займає 6 місце в світовому рейтингу країн-виробників малини та 4 місце серед європейських країн. При цьому, одночасно із зростанням виробництва малини, збільшується і споживання плодів цієї ягоди. Так, затребуваність малини на свіжому ринку зростала на 5-6% щорічно і практично повністю задовольнялась власною продукцією.
Keywords: малина; інтенсвні технології; опорна шпалера; саджанці