Неформальна освіта викладачів ЗВО в умовах цифрової трансформації - Шарова, Тетяна Михайлівна; Ломейко, Олександр Петрович; Sharova, Tetiana; Lomeiko, Oleksandr (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті здійснено аналіз неформальної освіти викладачів закладів вищої освіти як важливого чинника їхнього професійного розвитку в умовах цифрової трансформації освітнього середовища. Обґрунтовано актуальність упровадження різноманітних форм неформального навчання, що забезпечують гнучкість, індивідуалізацію освітніх траєкторій та безперервність професійного зростання науково-педагогічних працівників. Особливу увагу зосереджено на досвіді Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного щодо реалізації онлайн-курсів, вебінарів, тренінгів Вищої школи педагогічної майстерності, сертифікатних програм і діяльності Інституту підвищення кваліфікації. /// EN: The article analyzes non-formal education of higher education teachers as an important factor of their professional development in the context of digital transformation of the educational environment. The relevance of implementing various forms of non-formal learning that ensure flexibility, individualization of educational trajectories, and continuity of professional growth of academic staff is substantiated. Special attention is paid to the experience of Dmytro Motornyi Tavria State Agrotechnological University in implementing online courses, webinars, training programs of the Higher School of Pedagogical Excellence, certificate educational programs, and activities of the Institute of Advanced Training.
Non-formal education of higher education teachers in the context of digital transformation
Keywords: неформальна освіта; професійний розвиток викладачів; цифрова трансформація; підвищення кваліфікації; заклад вищої освіти; non-formal education; professional development of teachers; digital transformation; advanced training; higher education institution