Керування асинхронними двигунами прикладеною напругою для мінімізації втрат потужності - Вовк, Олександр Юрійович; Vovk, Oleksandr (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Електромеханічне перетворення енергії у різних типах робочих машин і агрегатах базується на електроприводі, який у Європі споживає до 70 % виробленої електроенергії. До 85 % всіх електроприводів споживають електроенергію змінного струму (головним чином, це асинхронні електроприводи). Асинхронні двигуни, які є силовими приводними агрегатами таких електроприводів, значний час роботи функціонують з не оптимальним завантаженням, що обумовлює зменшення їх коефіцієнта корисної дії у порівнянні з максимальним значенням. На сучасному етапі для вирішення цієї проблеми використовують регульовані асинхронні електроприводи, які дозволяють економити до 40 – 50 % споживаної ними електроенергії і покращують показники технологічних процесів. Дослідженню та розробці таких електроприводів присвячено значна кількість робіт, у яких розглядаються різні способи керування. Проте всі вони майже не враховують конструктивні і режимні особливості робочої машини, яка приводиться в дію асинхронним двигуном приводу.
Keywords: асинхронний двигун; залежність напруги електродвигуна; коефіцієнт завантаження; регулювання напруги двигуна; збереження електроенергії