Математичне забезпечення підсистем машинної графіки та геометричного моделювання - Мацулевич, Олександр Євгенович; Matsulevych, Oleksandr (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: Для візуалізації моделей у сучасних робочих станціях, де використовуються растрові дисплеї, необхідно виконувати пастеризацію, тобто перетворення моделі у растрову форму. Зворотний процес переходу до векторної форми, що характеризується меншими витратами пам’яті, називається векторизацією. Зокрема, векторизація застосовується для обробки даних, отриманих шляхом сканування зображень у пристроях автоматичного введення. /// EN: To visualize models on modern workstations equipped with raster displays, it is necessary to perform rasterization, i.e., the conversion of a model into raster form. The reverse process of converting back to vector form, which requires less memory, is called vectorization. In particular, vectorization is used to process data obtained by scanning images in automatic input devices.
Keywords: математичне забезпечення; проектування САПР; ієрархічні рівні проектування; параметричний синтез; формалізація задач синтезу; інваріанти; сканування зображень; екстремум цільової функції; mathematical support; CAD design; hierarchical design levels; parametric synthesis; formalization of synthesis problems; invariants; image scanning; objective function extremum