Забезпечення високого рівня експлуатації та ремонту машин в тваринництві - Болтянська, Наталя Іванівна; Болтянская, Наталья Ивановна; Boltianska, Natalia (My University, 2019)
UK: У статті розглянуто розроблену математичну залежність для визначення потреби тваринницької техніки в запасних частинах із змінними факторами: кількість однакових деталей на одній машині; кількість однакових машин; закон розподілу ресурсу деталей та його параметри; точність визначення параметрів розподілу, яка включає розмір статистичної вибірки і довірчу ймовірність; час прогнозу, яка дозволить забезпечити споживачів достатньою кількістю запасних частин задля підтримання техніки в працездатному стані і якісному виконанню усіх агрозоотехнічних операцій відповідно до вимог технологічного процесу. У тих випадках, коли кількість запасних частин розраховується для тієї ж самої вибірки, за якою визначені параметри розподілу, використовується точкова оцінка середнього ресурсу. При розрахунку потреби в запасних частинах для всієї генеральної сукупності при умові визначення параметрів розподілу ресурсу за окремими статистичними вибірками використовується нижня двобічна оцінка середнього ресурсу, що відповідає найгіршому варіанту експлуатації машин і гарантує з певною ймовірністю достатність запасних частин. RU: В статье рассмотрены разработанную математическую зависимость для определения потребности животноводческой техники в запасных частях с переменными факторами: количество одинаковых деталей на одной машине; количество одинаковых машин; закон распределения ресурса деталей и их параметры; точность определения параметров распределения, которая включает размер статистической выборки и доверительную вероятность; время прогноза, которая позволит обеспечить потребителей достаточным количеством запасных частей для поддержания техники в работоспособном состоянии и качественному выполнению всех агрозоотехнических операций в соответствии с требованиями технологического процесса. В тех случаях, когда количество запасных частей рассчитывается для той же выборки, по которой определенные параметры распределения, используется точечная оценка среднего ресурса. При расчете потребности в запасных частях для всей генеральной совокупности при условии определения параметров распределения ресурса по отдельным статистическим выборкам используется нижняя двусторонняя оценка среднего ресурса соответствует худшем варианта эксплуатации машин и гарантирует с определенной вероятностью достаточность запасных частей. EN: The article deals with the mathematical dependence developed to determine the need for livestock machinery in spare parts with variable factors: the number of identical parts on one machine; the number of identical machines; the law of distribution of a resource of details and its parameters; the accuracy of determining the distribution parameters, which includes the size of the statistical sample and the confidence probability; forecasting time, which will provide consumers with sufficient spare parts to maintain the equipment in a working condition and quality performance of all agricultural operations in accordance with the requirements of the technological process. In cases where the number of spare parts is calculated for the same sample for which the distribution parameters are determined, a point estimate of the average resource is used. When calculating the need for spare parts for the whole population, subject to determining the parameters of the distribution of the resource for individual statistical samples, a lower twosided estimate of the average resource is used, which corresponds to the worst case of machine operation and guarantees with certainty the sufficiency of the spare parts.
Обеспечение высокого уровня эксплуатации и ремонта машин в животноводстве
Ensuring a high level of operation and repair of machinery in animal husbandry
Keywords: виробництво продукції тваринництва; технологічний процес; надійність; запасні частини; розподіл Вейбулла; параметри розподілу; ймовірність; час прогнозу; середній ресурс; производство продукции животноводства; технологический процесс; надежность; запасные части; распределение Вейбулла; параметры распределения; вероятность; время прогноза; средний ресурс; livestock production; technological process; reliability; spare parts; Weibull distribution; distribution parameters; probability; forecast time; average resource