Опис до патенту на корисну модель № 119266 "Аеростат-вітроперетворювач" - Петров, Віктор Олексійович; Петров, Виктор Алексеевич; Petrov, Viktor; Логінов, О. І.; Єфремов, Андрій Сергійович; Ефремов, Андрей Сергеевич; Yefremov, Amdrii; Вороновський, Ігор Богданович; Вороновский, Игорь Богданович; Voronovskyi, Ihor (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2017)
Аеростат-вітроперетворювач містить пристрій для отримання електричної енергії, корпус якого виконано у вигляді портативного контейнера, який сформовано з пакета металевих і діелектричних пластин, в якому між двома металевими пластинами з виведеними назовні провідниками розміщено основну зарядову пластину, яка виготовлена з поліетилену і оснащена щонайменше чотирма чарунками, в яких розміщено щонайменше чотири однакові за площею і об'ємом п'єзоелектричні кристали кварцу, які наділені властивістю індукувати різницю потенціалів під дією зовнішніх збуджувачів коливань через металічні пластини, при цьому кількість чарунок відповідає кількості п'єзоелектричних кристалів кварцу, які захищено зверху і знизу діелектричними пластинами з гуми, і додатково пакет пластин в контейнері залито гарячим поліетиленом. Аеростат кінематично зв'язано з тросом, який в свою чергу кінематично зв'язано з аеродинамічним профілем, поверхню якого виконано у вигляді надувної конструкції за схемою ротора Савоніуса, яку заповнено легким газом
Keywords: аеростат-вітроперетворювач; портативний контейнер; чарунки; п'єзоелектричні кристали кварцу; діелектричні пластини з гуми; аеродинамічний профіль; надувна конструкція за схемою ротора Савоніуса