Використання даних ДЗЗ для картографічного моделювання пожеж у Запорізькій області (25ГЗД007000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Чернишова, Поліна Андріївна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Пожежі у сучасних умовах належать до найбільш небезпечних явищ, які негативно впливають на екосистеми та створюють загрозу екологічній безпеці планети. У контексті сучасного природокористування пожежі, що систематично повторюються на окремих територіях, розглядаються як екзогенний локальнокатастрофічний фактор, що спричиняє суттєві зміни природних екосистем. Щороку знищуються сотні тисяч гектарів лісів, виникають займання сухої рослинності, пошкоджуються сільськогосподарські угіддя, фіксуються пожежі на об’єктах техногенного походження тощо. Починаючи з 2022 року, в Україні значного поширення набули пожежі, спричинені бойовими діями. У процесі горіння в атмосферне повітря потрапляють десятки тисяч тонн продуктів згоряння. На сьогодні, завдяки широкій доступності, високій частоті оновлення та оперативності отримання матеріалів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), а також розвитку технічних засобів їх оброблення, стало можливим вирішення завдань, які раніше потребували використання дорогих спеціалізованих апаратно програмних комплексів. Це сприяло активному впровадженню методів ДЗЗ для отримання інформації про стан екосистем, що зазнали негативного впливу пожеж. Метою роботи є використання даних дистанційного зондування Землі для картографічного моделювання пожеж у Запорізькій області, виявлення просторово-часових закономірностей їх поширення, оцінювання наслідків для природних і сільськогосподарських територій та обґрунтування заходів щодо запобігання і мінімізації пожежної небезпеки.
Keywords: пожежі; дистанційне зондування Землі; геоінформаційні системи; супутникові знімки; землекористування