Рівень екологічної безпеки адміністративних одиниць (на прикладі м. Запоріжжя) (13ГЗД004000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Бакалавр» : спец. 101 Екологія ОПП «Екологія» - Фатєєва, Ольга Павлівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Стан довкілля є однією з ключових проблем сучасності, адже якість природного середовища безпосередньо впливає на умови життя людини. З огляду на стрімкий розвиток технічного прогресу та інтенсивне використання природних ресурсів, зростає навантаження на екосистеми. У цьому контексті екологічна безпека набуває особливої актуальності як одна з основ стабільного розвитку суспільства. Початок третього тисячоліття ознаменувався значним загостренням екологічної ситуації в багатьох регіонах світу, у тому числі й в Україні. Техногенне навантаження, забруднення повітря, води, ґрунтів, зміни кліматичних умов — усе це створює серйозні загрози для довкілля та здоров’я населення. Саме тому виникає потреба у ґрунтовному аналізі екологічного стану конкретних територій та формуванні системи заходів для мінімізації ризиків. Запоріжжя, як великий промисловий центр, є одним із найуразливіших з точки зору екологічної безпеки регіонів. Високий рівень промислового виробництва, щільна інфраструктура, наявність об’єктів підвищеної небезпеки — усе це створює передумови для негативного впливу на природне середовище та здоров’я мешканців. Мета роботи: всебічна оцінка екологічної безпеки міста Запоріжжя, а також виявлення основних ризиків і загроз природного та техногенного характеру.
Keywords: екологічна безпека; моніторинг довкілля; забруднення повітря; промислові викиди; стан навколишнього середовища; оцінка ризиків; урбанізовані території; сталий розвиток