Management paradigm improving the productivity of farms based on the principles of agricultural consulting - Trusova, Natalia; Трусова, Наталя Вікторівна; Boltianska, Larysa; Болтянська, Лариса Олексіївна; Syrotyuk, Hanna; Utechenko, Daria; Byba, Valentyna (Ukraine, Zhytomyr, 2023)
EN: The agro-industrial complex, and farms in particular, is one of the riskiest types of business activity. To obtain high yields and increase production efficiency, reasonable and balanced decisions based on highly specialised knowledge and practical experience are necessary. The purpose of the study is to identify the role of consulting in the system of agricultural management paradigm. The study uses general scientific methods of cognition: logical and structural analysis, comparison, theoretical modelling, abstraction, induction and deduction, and statistical methods,concretisation, generalisation, formalisation, and tabular and graphical interpretation of theoretical information. In the course of the study, the current state of agricultural production in the sector of farms, infrastructure, and information support for agricultural producers are examined. It is determined that effective consulting in the field of agro-industrial complex is a basic prerequisite for intensifying the productivity and competitiveness of farm production. Priority vectors of agricultural consulting activities are highlighted. The specific features of the process of managing the productivity of farms with the involvement of agricultural consulting opportunities are examined, and further prospects for its development are outlined. The main measures to optimise the situation in the industry under study are proposed. The practical importance of the results is considered in the possibility of their application in developing appropriate programmes aimed at improving farm management efficiency, increasing production productivity, and product competitiveness, and forming a stable and effective agricultural consulting system in Ukraine. /// UA: Агропромисловий комплекс, і фермерські господарства, зокрема, є одним з найризикованіших видів підприємницької діяльності. Для отримання високих урожаїв і підвищення ефективності виробництва необхідними є обґрунтовані і виважені рішення на основі вузькоспеціалізованих знань і практичного досвіду. Метою статті є ідентифікація ролі консалтингу в системі аграрної управлінської парадигми. Дослідження проводилось з використанням загальнонаукових методів пізнання: логічного та структурного аналізу, порівняння, теоретичного моделювання, абстрагування, індукції та дедукції, а також статистичних методів, конкретизації, узагальнення, формалізації, табличної та графічної інтерпретації теоретичної інформації. У ході роботи досліджено сучасний стан сільськогосподарського виробництва в секторі фермерських господарств, інфраструктурне і інформаційне забезпечення аграрних товаровиробників. Визначено, що ефективний консалтинг в сфері агропромислового комплексу є базовою передумовою для інтенсифікації продуктивності та конкурентоспроможності фермерського виробництва. Виділено пріоритетні вектори діяльності сільськогосподарського консалтингу. Досліджено специфіку процесу управління продуктивністю фермерських господарств з залученням можливостей сільськогосподарського дорадництва, окреслено подальші перспективи його розвитку. Запропоновані основні заходи з оптимізації ситуації в досліджуваній галузі. Практична значимість результатів дослідження розглядається в можливості їх застосування в процесі розробки відповідних програм, що мають на меті підвищення ефективності управління фермерськими господарствами, зростання показників продуктивності виробництва та конкурентоспроможності продукції, а також формування стабільної ефективної системи сільськогосподарського консалтингу в Україні.
Управлінська парадигма підвищення продуктивності фермерських господарств на засадах сільськогосподарського консультування
Keywords: nature conservation area; strategic management; monitoring; forecasting; competitiveness; profitability; consulting; природоохоронна територія; стратегічний менеджмент; моніторинг; прогнозування; конкурентоспроможність; рентабельність; дорадництво