Використання сонячних колекторів для сушки зерна на зернопунктах - Клименко, О. А.; Постнікова, Марина Вікторівна; Постникова, Марина Викторовна; Postnikova, Marina (My University, 2016)
Зростаюча енергетична оснащеність сільського господарства обумовлює значне збільшення енерговитрат. В умовах обмеженості запасів традиційних енергоносіїв і росту витрат на виробництво енергії фахівці велику увагу приділяють питанням економії енергоресурсів і широкому використанню енергії поновлюваних джерел, значне місце серед яких належить сонцю. Щорічний обсяг сонячного випромінювання, що проходить крізь земну атмосферу, майже в 13 тис. Раз більше світового споживання енергії в теперішній час. У сільському господарстві є можливості в значних масштабах використовувати сонячну енергію. Фахівці з енергетики деяких країн, де активно ведуться роботи з освоєння цієї енергії, роблять оптимістичні прогнози не тільки на далеку, але й на найближчу перспективу. Уже сьогодні безпосередня експлуатація сонячної енергії доводить її економічну доцільність при сушінні зерна.
Keywords: сонячні колектори; сушка зерна; зернопункти; енергетична оснащеність; сільськогосподарська техніка; сонячні колектори