Інноваційні підходи до забезпечення надійності протипожежного водопостачання в умовах надзвичайних ситуацій - Сіпко, Олександр Володимирович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У матеріалах розглянуто проблему забезпечення надійності протипожежного водопостачання в умовах надзвичайних ситуацій. Обґрунтовано потребу поєднання резервних джерел води, автоматизованого контролю, автономного живлення насосного обладнання та локальної підготовки води. Запропоновано розглядати внутрішнє й зовнішнє протипожежне водопостачання як єдину адаптивну систему, здатну підтримувати мінімально необхідні параметри одавання води за часткової втрати інфраструктури. /// EN: The paper considers the problem of ensuring the reliability of firefighting water supply in emergency conditions. The need to combine reserve water sources, automated monitoring, autonomous power supply for pumping equipment and local water treatment is substantiated. Internal and external firefighting water supply systems are considered as a single adaptive system capable of maintaining the minimum required water supply parameters in case of partial infrastructure failure.
Keywords: протипожежне водопостачання; надзвичайна ситуація; надійність; резервування; очищення води; пожежогасіння; fire water supply; emergency; reliability; redundancy; water treatment; firefighting