Динаміка зміни маси зелені петрушки під час зберігання - Прісс, Олеся Петрівна; Присс, Олеся Петровна; Priss, Olesia; Кулик, Аліна Степанівна; Кулик, Алина Степановна; Kulik, Alina (Одес. нац. акад. харчових техн., 2015)
UK: Досліджено динаміку зміни маси зелені петрушки під час зберігання. Встановлено пряму залежність між рівнем втрати маси, кількістю опадів і гідротермічним коефіцієнтом періоду вегетації (r =0,82…0,99). Природна втрата маси обернено корелює з сумою активних температур (r =-0,76…-0,91). Втрати маси зелені весняного збору вищі, ніж в петрушки осіннього збору на 2,8 %. Помітне в’янення петрушки спостерігається при втраті нею близько 15 % маси. Застосування способу зберігання з живильним середовищем на основі аграрного гідрогелю та антиоксидантів дозволяє знизити втрати маси під час зберігання зелені петрушки більш ніж в 4 рази та подовжити термін зберігання до 60 – 100 діб. RU: Исследована динамика изменения массы зелени петрушки при хранении. Установлена прямая зависимость между уровнем потери массы, количеством осадков и ГТК периода вегетации (г =0,82...0,99). Естественная потеря массы обратно коррелирует с суммой активных температур (г =-0,76...-0,91). Потери массы зелени весеннего сбора выше, чем в петрушке осеннего сбора на 2,8 %. Заметное увядание петрушки наблюдается при потере ею около 15 °о массы. Применение способа хранения с питательной средой на основе аграрного гидрогеля и антиоксидантов позволяет снизить потери массы при хранении зелени петрушки более чем в 4 раза и продлить срок хранения до 60 - 100 дней.
Keywords: зелень петрушки; зберігання; антиоксиданти