Перспективи застосування мобільних акумуляторних систем зберігання енергії - Прус, Андрій Юрійович; Prus, Andrii (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: Узагальнено сучасні характеристики мобільних акумуляторних систем зберігання енергії (МАСЗЕ). Розглянуто варіант, за якого МАСЗЕ на базі вантажівки або причепа заряджається від сонячної електростанції, транспортується до об’єкта та підключається до нього замість дизель-генератора. Обґрунтовано, що така модель дає змогу зменшити залежність від паливної логістики, підвищити гнучкість використання сонячної електроенергії, але потребує ретельного планування ємності батареї, потужності інвертора, режимів заряджання, маршруту транспортування та умов підключення. /// EN: The current characteristics of mobile battery energy storage systems (MBESS) are summarized. A variant is considered in which a truck- or trailer-based MAES is charged from a solar power plant, transported to the facility, and connected to it instead of a diesel generator. It is substantiated that such a model enables reducing dependence on fuel logistics and increasing the flexibility of using solar electricity, but it requires careful planning of battery capacity, inverter power, charging modes, transportation routes, and connection conditions.
Keywords: мобільні акумуляторні системи зберігання енергії; електропостачання; мікромережі; mobile battery energy storage systems; electricity supply; microgrids