Проблеми цифрових підстанцій по збереженню інформаційних потоків данних - Лобода, Олександр Іванович; Лобода, Александр Иванович; Loboda, Oleksandr (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
В даний час одним з напрямків розвитку світової електроенергетики є застосування на енергетичних об'єктах цифрових пристроїв релейного захисту, протиаварійної автоматики, контролерів автоматизованої системи керування, систем комерційного обліку і контролю якості електроенергії. У світі почалося масове реалізація технології керування Smart Grid, впровадження рішень класу цифрових підстанцій, на базі стандартів серії МЕК 61850. Взагалі цифрова підстанція є принципово новим об'єктом з позиції систем керування. У ній забезпечується глибокий моніторинг первинного обладнання і всіх вторинних систем, спрощується процес контролю і керуванню. З позиції концепції Smart Grid, цифрова підстанція - це ефективний енергетичний елемент, що має властивості спостережливості, адаптивності і інтелекту. Проте, створення цифрових підстанцій в енергосистемах викликає велику кількість питань. Найбільш гострі і не до кінця вирішені - це питання кібербезпеки.
Keywords: цифрові підстанції; електроенергетика; релейний захист; кібербезпека