Antioxidant food and drinks as an innovative direction of restaurant business development and the role of PR in their popularization - Koretska, Iryna; Polyovyk Volodymyr; Matyushenko, Raisa; Корецька, Ірина Львівна; Польовик, Володимир Вікторович; Матюшенко, Раїса Василівна (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2026)
EN: The article considers a new direction in the development of the restaurant business, which consists in introducing dietary dishes and drinks enriched with antioxidants into the menus of establishments. This corresponds to global trends in the growth of demand for healthy food, which includes dishes with a high content of biologically active substances that have a positive effect on human health. Particular attention is paid to the analysis of modern methods of using raw materials rich in antioxidants, such as berries, nuts, herbs, spices, as well as other natural ingredients that provide a balance of taste and benefits. This approach not only improves the organoleptic properties of dishes, but also has a significant impact on improving the health of consumers: reducing the risk of developing cardiovascular, oncological and other chronic diseases, as well as maintaining a high level of immunity. An important component of the article is the consideration of the importance of antioxidants for the human body. Antioxidants, in particular vitamins (C, E), flavonoids, polyphenols and other active compounds, play a key role in neutralizing free radicals, which prevents oxidative processes and helps slow down cell aging. Based on such an analysis, the conclusion is provided that the restaurant business, which implements an antioxidant menu, not only satisfies the requirements of modern consumers, but also becomes an important agent in promoting a healthy lifestyle. /// UA: У статті розглянуто новий напрям розвитку ресторанного бізнесу, що полягає в упровадженні меню закладів дієтичних страв і напоїв, збагачених антиоксидантами. Це відповідає глобальним тенденціям зростання попиту на здорове харчування, що включає страви з високим умістом біологічно активних речовин, які позитивно впливають на здоров’я людини. Особливу увагу приділено аналізу сучасних методів використання сировини, багатої на антиоксиданти, таких як ягоди, горіхи, зелень, спеції, що забезпечують баланс смаку й користі. Такий підхід покращує органолептичні властивості страв, має значний вплив на зміцнення здоров’я: зменшення ризику розвитку серцево-судинних, онкологічних захворювань, а також підтримання високого рівня імунітету. Розглянуто значення антиоксидантів для людського організму, а саме: вітаміни (C, E), флавоноїди, полифеноли, які відіграють ключову роль у нейтралізації вільних радикалів, це запобігає окислювальним процесам і сприяє уповільненню старіння клітин. Окрема увага приділена маркетинговим і PR-стратегіям, які сприяють популяризації здорового харчування через антиоксидантне меню. Визначено ключові напрями комунікаційних стратегій, зокрема співпрацю з дієтологами та фахівцями з харчування, організацію освітніх заходів і майстер-класів для потенційних відвідувачів. З огляду на стрімке зростання популярності соціальних мереж та інфлюєнсерів, вивчається вплив цифрових платформ на формування лояльності клієнтів і популяризацію здорового харчування серед молоді. Окремо акцентовано увагу на використання соцмереж для залучення нових відвідувачів, завдяки організації акції, конкурсів, онлайнкурсів, що підвищують зацікавленість до продуктів з високим умістом антиоксидантів. Додатково розглянуто можливості ресторанного бізнесу для створення довготривалих взаємин зі споживачами через інтеграцію дієтичних страв у меню ресторанів і барів. Отже, сучасні комунікаційні й маркетингові стратегії, з огляду на нові вимоги до харчування, дають змогу залучити новий контингент, створюючи лояльну аудиторію, яка обирає ресторани, що підтримують їхні цінності здоров’я та благополуччя.
Антиоксидантні продукти й напої як інноваційний напрям розвитку ресторанного бізнесу та роль PR у їх популяризації
Keywords: antioxidants; restaurant business; biologically active substances; PR strategy; healthy eating; innovative technologies; антиоксиданти; ресторанний бізнес; біологічно активні речовини; PR-стратегія; здорове харчування; інноваційні технології